Vastauksia tehtäviin

Alkutestin tunnistustehtävän vastaukset:

Justimusfilmsin haastattelussa esiintyy muun muassa seuraavia puhekielisiä piirteitä:
 • sanojen "lyheneminen" (esim. tääl, mut, menestyny)
 • "pikapuhemuodot" (esim. mä, tää, oo)
 • d:n korvaaminen (esim. meijjän, kaheksantuhatta)
 • me-muodon passiivi (esim. me tullaan, me nähdään)
 • yleiskielestä poikkeavat infinitiivimuodot (esim. jouduin juoksee, ruveta seuraa)
 • puhekieliset sanat (esim. musa, intti, luukki, julkkis)
 • "täytesanat" (esim. niiku, tota)
Murretestin vastaukset:
 1. näyte: Henkilö on kotoisin Kurikasta, Etelä-Pohjanmaalta. Eteläpohjanmaan puhekielen piirteitä ovat muun muassa r:n käyttäminen d:n tilalla (vihreä, torennut) ja väli-h (loppuhun, jalostetahan). 
 2. näyte: Henkilö on kotoisin Turusta, Lounais-Suomesta. Turkulaisia murrepiirteitä ovat muun muassa sanojen "lyhentyminen" (mul' tul', hirv'), kaksoiskonsonantti (lukkee, kelppaavaa) ja ko- ja kui-sanojen käyttäminen kuin-sanan tilalla. (
 3. näyte: Henkilö on kotoisin Lapinlahdelta, Pohjois-Savosta. Savolaisia murrepiirteitä ovat muun muassa ee-pääte (hyvvee päivee), monikon toisen persoonan myö, mennä-verbin tilalla männä (männyt, mäntiin) ja kaksoiskonsonantti (kukkaan).
 4. näyte: Videossa esiintyvä huivipäinen nainen on eteläkarjalainen. Eteläkarjalan seudun puhekielen piirteitä ovat muun muassa yksikön ensimmäisen persoonan mie, sanojen lyhentyminen (juoht, ol') ja loi-monikko (paituloit ja pöksylöit).
 5. näyte: Henkilö on kotoisin Enontekiöltä, Pohjois-Lapista. Lapin alueen puhekielen piirteitä ovat muun muassa väli-h (omhaan arkheen) ja yksikön ensimmäisen persoonan mie.
 6. näye: Laulaja on kotoisin Helsingistä. Helsingin vanhan puhekielen erottaa yleiskielestä erityisesti sanasto (mm. snaijaa 'ymmärtää, tajuta', fyge 'raha', friidu 'tyttö')

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti