keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

TEHTÄVÄ: Milloin puhekieltä käytetään?

Pitääkö sähköpostissa käyttää puhe- vai kirjakieltä? Saako työhaastattelussa puhua murteella? Tämänkaltaiset kysymykset mietityttävät niin äidinkielisiä puhujia kuin vieraan kielen oppijoita. Alla olevan lomakkeen avulla pystyt testaamaan, millaista suomen kieltä sinä käyttäisit eri tilanteissa ja onko äidinkielinen kielenkäyttäjä samaa mieltä kanssasi.

Huomaathan siis, että testissä annettavat vastaukset eivät välttämättä ole mikään ehdoton totuus! Jos olet eri mieltä testin vastausten kanssa tai kaipaat niistä jotain lisätietoa, kirjoita viestisi blogitekstin kommenttikenttään tai lomakkeen kommenttiosioon. Voit myös kommentoida yleisesti sitä, miten paljon hankaluuksia oikean kielimuodon valinta aiheuttaa sinulle.

Kertauksena vielä muutama puhekielen termi, jota testissä käytetään:

Murteet ja slangit: Eri alueiden ja sosiaalisten ryhmien puhetavat, joita harvemmin käytetään kirjoitetussa kielessä. (Esim. M'oomma lähärös kalahan, kun on nii komia ilima.)

Yleispuhekieli: Puhekielen muoto, jota ymmärretään ja käytetään joka puolella Suomea. (Esim. Me ollaan lähös kalaan, kun on nii siisti sää.)

Puhekielen ja kirjakielen sekoitus: Sekamuoto, jota käytetään lähinnä vapaa-ajan teksteissä. (Esim. Me ollaan lähössä kalaan, koska sää on nii hieno.)

Kirjakieli: Normitettu muoto, jota käytetään esimerkiksi virallisissa teksteissä ja koulussa. (Esim. Me olemme lähdössä kalaan, koska sää on niin hieno.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti